4 ore - Chef: Cea mai simpla cale spre a gati ca un profesionist, a invata orice si a duce o viata buna / The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life de Timothy Ferriss este o carte despre invatare care foloseste ca metoda gatitul. Din acest motiv, volumul de fata nu se adreseaza doar pasionatilor de gatit, ci tuturor celor care vor sa invete cum sa invete mai usor orice sau aproape orice. Din cele peste 700 de pagini ale cartii vei invata sa dobandesti orice abilitate; sa mananci cu adevarat; sa slabesti; sa impresionezi prin prepararea unui fel de mancare special; sa iti gasesti mai usor un partener de dragoste, dar si sa te distrezi. Pentru ca... da, cartea este plina de anecdote cu talc pline de haz culese de prin bucatariile lumii. Asadar, daca vrei sa inveti cum sa inveti sau sa inveti sa gatesti, afla ca mai distractiv decat prin metoda "4 ore - chef"… nu se poate. Tim Ferriss se prezinta ca fiind in primul rand un experimentator, si abia apoi ca antreprenor, angel investor si autor de bestselleruri numarul unu in topul New York Times. Cartile scrise de el: 4 ore - saptamana de lucru, 4 ore - corpul si 4 ore - chef , s-au bucurat de un succes enorm, fiind traduse in peste 30 de limbi sau stationand ani de zile pe lista bestsellerurilor New York Times. Tribul mentorilor si Instrumentele titanilor sunt alte titluri de succes ale autorului aparute la Editura Act si Politon. Podcastul sau - intitulat The Tim Ferriss Show - i-a determinat pe multi jurnalisti sa il numeasca "un fel de Oprah al zonei audio" intrucat a fost descarcat de peste 200 de milioane de ori. Tim Ferriss este adesea citat de publicatii prestigioase precum: The New York Times, The Economist, TIME, Forbes sau Fortune, dar si de posturi TV americane bine-cunoscute precum: NBC, CBS, ABC, Fox sau CNN. Faima de care se bucura "Supermanul din Silicon Valley" - cum a fost denumit Tim Ferriss de revista Wired - este confirmata si de blogul sau: fourhourblog.com care are peste un milion de cititori lunar, dar si de contul sau de Twitter (@tferriss) care a fost selectat de website-ul Mashable drept unul dintre primele cinci conturi de antreprenori pe care trebuie sa le urmaresti. Daca te intrebi ce vrea sa spuna autorul cu acest titlu 4 ore - chef , ei bine, trebuie sa stii ca Tim Ferriss isi propune sa livreze prin intermediul acestui volum toate elementele de baza ale scolii gastronomice in patru ore. 4 ore - Chef este totodata o incursiune fascinanta in arta meta-invatarii, o arta care - daca vei ajunge sa o stapanesti - iti va deschide usile succesului in oricare din domeniile de activitate care te intereseaza. Continand sfaturi si trucuri de la maestri ai sahului, chefi renumiti, atleti profesionisti, somelieri si supermodele care se bucura de prestigiu in domeniile lor de activitate, "aceasta carte de bucate, care nu este pentru oameni care cumpara in mod obisnuit carti de bucate" este un ghid pentru a stapani arta gatitului si a te descurca mai bine in viata in general. "Meniul" acestei carti este alcatuit din cinci "feluri" dupa cum urmeaza: 1. Aperitivul: META (meta-invatare) Acest capitol reprezinta coloana vertebrala a cartii de fata si iti va prezenta cele mai eficiente metode de accelerare a invatarii. Exemplele referitoare la indivizi care au excelat in a invata sa practice un anumit sport, sa invete o limba straina, etc. sunt numeroase si reprezinta cea mai buna dovada ca oricine poate invata orice cu conditia sa isi doreasca suficient de mult acel lucru si sa gaseasca o metoda potrivita pentru el. Vom vedea astfel: - Prin ce metoda a invatat Tim Ferriss japoneza intr-un an, chineza mandarina in sase luni, germana in 3 luni si spaniola in 8 saptamani. - Ce inseamna acronimele DiSSS si CaFE - care rezuma impreuna reteta invatarii oricarei aptitudini; - Cum a invatat cel mai cunoscut hiperpoliglot din lume - cardinalul Giuseppe Mezzofanti - 39 de limbi; - Cum sa inveti orice limba straina folosind auditul in 12 propozitii si verbele auxiliare; - Cum sa inveti cel mai usor aromele si cateva combinatii bizare demne de incercat; - Cum sa gasesti in orice activitate pe care vrei sa o intreprinzi - doza minima eficienta (DME) - cele mai mici schimbari care iti aduc rezultatul dorit. Recomandarile primite aici referitoare la slabitul rapid, la castigarea de tesut slab, la invatarea limbilor straine sau la marketing sunt de milioane! - Cateva trucuri culinare simple si usor de pus in practica care te vor ajuta sa gatesti mai bine decat majoritatea oamenilor de pe planeta fara a face niciun efort considerabil. - Cele cinci reguli ale dietei sarace in carbohidrati; - 24 de abilitati pe care le poti dobandi in 48 de ore, precum: cum sa decojesti o banana ca o maimuta; cum sa citesti cu 300% mai repede, in 20 de minute; cum sa-ti imbunatatesti somnul in cinci pasi; cum sa te pregatesti cu succes pentru vorbitul in public; cum sa schiezi in powder; cum sa devii rapid mai convingator; cum sa concepi o afacere de milioane intr-un weekend; etc. - Cum sa comprimi sase luni de scoala culinara in 48 de ore; - Cateva recomandari de filme care vor fi cu siguranta pe placul pasionatilor de arta culinara; - Cum sa devii un mare maestru al memoriei deprinzand tehnici mnemonice cu ajutorul carora vei putea memora usor orice, de la siruri de numere la imagini, ingrediente, etc. 2. Felul I: DOM (domestic) Din aceasta parte a cartii vei invata elementele de baza ale gatitului. Aceasta este literalmente sectiunea 4 ore - Chef, in care vei invata sa gatesti bine, reducand substantial timpul de preparare. Potrivit autorului, aceasta este sectiunea din carte pe care este obligatoriu sa o citesti daca gatitul este pasiunea ta. De aici vei invata mai exact: - Cum sa masori ingredientele din ochi pentru a putea prepara feluri de mancare fara reteta; - Cate ceva despre ingredientele folosite in bucatarie in mod uzual (uleiuri, ghee, sare, lamai, piper, otet, fructe si legume pline de pesticide, respectiv curate, o lista cu ingrediente care pot face orice preparat mai gustos, etc) si proprietatile lor; - Cateva feluri de mancare delicioase si totodata usor de preparat; - Combinatii de arome; - Vinuri bune pe care sa le bei sau sa le folosesti in bucatarie (daca te induri bineinteles) si cateva bauturi sarace in carbohidrati; - Cum sa pregatesti carnea pentru a fi gatita sau cum sa prepari o cafea buna; - Cum sa gatesti fara prea mari batai de cap o cina pentru patru persoane; - Tehnici de gatit (fierbere inabusita, prajire, gatit la abur etc.) - Trucuri pe care sa le folosesti in bucatarie "furate" de la chefi renumiti; - Cum sa organizezi o petrecere si cum sa te comporti in calitate de gazda; - Unelte numai bune de gatit pe care sa le achizitionezi pentru a face gatitul mai usor si mai placut (cutite, termometru sonda Polder, ceaun olandez etc.) - Ierburi, mirodenii si fluenta aromelor; - Solutii impotriva fobiilor (cutite, ficat, ansoa, gusturi amare etc.) - Trucuri pentru a-ti impresiona prietenii (proteine neobisnuite precum anghile, ponturi pentru o prezentare profesionista etc.) 3. Felul II: SALBATIC (salbatic) In aceasta sectiune vei invata sa iti folosesti mainile si vei afla mai multe despre mancarurile urbane, fermentatie, vanatoare sau despre porumbei ca hrana. Cu alte cuvinte, in aceasta sectiune te vei conecta la prima mana cu ingredientele. Ferriss te va pregati astfel de vanatoare si de pescuit, prezentandu-ti o lista cu obiecte pe care ar trebui sa ti le achizitionezi in cazul in care te hotarasti sa iti procuri materia prima pentru gatit la prima mana. Tot aici vei gasi o lista cu sabii de colectie, dar si cateva tehnici de supravietuire in salbaticie sau in mediul urban, in caz de catrastrofa. In plus, vei putea citi despre: - Cum sa obtii apa potabila; - Cateva reality-show-uri din care poti invata si mai multe tehnici de supravietuire; - Cum ar trebui sa arate echipamentul complet al unui vanator (si cat costa); - Cum sa prepari burgeri deliciosi si clasica bagna cauda italiana; - Cateva bacterii bune si din ce alimente sa le consumi; - Plante bune de mancat vs. plante otravitoare; - Cum sa faci vin din papadie; - Cum sa consumi greieri, carabusi, viermi si alte insecte pentru a profita din plin de proprietatile lor nutritive; - Porumbeii de oras - buni sau nu pentru consumul uman? - Tehnici si trucuri utile pentru pescari; - Cum sa gatesti la foc deschis veverite, pesti, etc. - Cum sa prepari un Osso "Buko”? - Cum sa prepari homari, pastravi, scoici, alge si alte bunatati care cresc in apa. 4. Garnituri: SCI (om de stiinta) Aceasta sectiune este ca un fel de reintoarcere in copilarie pentru ca se refera la redescoperirea fanteziei si a uimirii. Cu alte cuvinte, sau dupa cum spune Tim Ferriss acest capitol este despre: SCI este sectiunea in care vom raspunde la intrebari precum "Cum ar fi daca?" si "De ce nu?" Cum sa faci inghetata in 30 de secunde? Cum sa intri in 26 de restaurante in 24 de ore? Cum sa mananci 15.000 de calorii in 20 de minute? E o intreaga nebunie, insa, dupa cum ii spunea lui Alice pisica din Cheshire: "Oh, nu ai ce sa faci. Aproape toata lumea e nebuna aici". Urmatoarele pagini vor functiona ca un smorgasbord din ziua aceea decadenta in care trisezi si cand sarac in carbohidrati devine plin de carbohidrati. In timp ce inveti despre stiinta alimentatiei (fara sa incerci cu adevarat), vei invata si trucuri de ultima generatie pentru a pierde din grasime. In aceasta parte a cartii vei gasi: - Ingrediente, intrebuintarea lor culinara si intrebuintarea lor in sport sau pentru sanatate. - Printre ingrediente se numara: acidul ascorbic, bromelaina, transglutaminaza, gelatina, guma xanthan, maltodextrina, caragenan, isomalt, l-cisteina, proteina pura din zer (WPI), lactat de calciu, lecitina din soia, acid maleic; - Cum sa minimizezi cresterea in greutate atunci cand consumi multi carbohidrati; - Cateva reactii chimice pe care le folosim frecvent in bucatarie - explicate pe intelesul tuturor, precum: sferificare, emulsionare, deshidratare, fermentare, pudre, transglutaminaza, oxidare, reactia Maillard, azot lichid. - Cum sa prepari cea mai buna pastrama din lume (reteta a la Neil Strauss), marinada perfecta sau unt de morcovi; - Cum sa stapanesti arta fursecurilor; - Cum sa prepari Turbacon Eroic - o reteta de 79.046 de calorii; - Care este secretul pentru a putea manca mult fara sa te ingrasi si vei asista la Maratonul Gastronomic NYC caruia Tim Ferriss i-a facut fata cu brio alaturi de bunul sau prieten JZ. 5. Dulciuri: PRO (profesionist) Aceasta sectiune este pentru cei mai buni dintre cei mai buni si este despre mai mult decat mancare, este despre arta. Bine ai sosit in lumea delicateselor, adica a acelor mancaruri pe care ne face cea mai mare placere sa le mancam. Din aceasta parte a cartii vei invata cum sa prepari: - Cartofi prajiti si neprajiti; - Pui fript; - Omleta frantuzeasca; - Friptura bavette in stil frantuzesc; - Creme brulee de conopida; - "Cafea" de papadie cu lapte de cocos; - Pui crocant cu susan si cocos; - Rata pekin invelita; - Salata inima de palmier; - Feijoada; - Stridii cu sos mignonette; - Inghetata de salvie; - Garnish regence (garnitura regency); Tot aici vei invata cum sa combini ingrediente rare sau cum sa cureti o limba de vita; vei descoperi un top 10 carti de bucate specifice gastronomiilor locale; mancaruri cu salvie & paprika; un top 10 al preparatelor care te lasa fara grai. Daca setea ta de noi idei de retete culinare nu a fost satisfacuta inca pe parcursul acestei carti, iti recomand sectiunea: Lumea ca o imbucatura: 193 de retete, 193 de tari, unde vei gasi exact atatea retete delicioase din exact atatea tari de pe tot cuprinsul globului, inclusiv din Romania. E imposibil sa nu gasesti aici macar o reteta pe care sa te apuci sa o prepari imediat… Informatiile despre unii dintre cei mai renumiti chefi ai planetei, ti se vor parea foarte interesante daca gastronomia este lumea ta, sau daca visezi sa faci parte din aceasta lume plina de arome si gusturi. Tot spre final, vei gasi o multime de informatii utile care te vor ajuta sa te pregatesti pentru o cariera de chef. Exercitiile practice vor include: sase feluri de hors d’oeuvres, deserturi, si, in final, marea provocare, sa pregatesti o cina pentru 8 persoane si 5 feluri de mancare. Sfaturile practice din aceasta sectiune referitoare la lucruri bine de stiut in viata te vor face sa intelegi de ce Tim Ferriss spune despre aceasta carte ca "nu este despre gatit. Este despre ceea ce inveti prin intermediul gatitului”, trimitandu-ne astfel cu gandul la adevarul unor vorbe rostite de Seneca cu mai bine de 2000 de ani in urma: „Cata vreme traiesti, continua sa inveti cum sa traiesti. Din 4 ore - chef vei invata cu siguranta o multime de lucruri foarte utile atat despre gatit, cat si despre supravietuire si mai ales despre invatare. Poate parea o combinatie destul de ciudata, atat timp cat nu ai apucat sa rasfoiesti cartea, dar vei vedea ca lucrurile se leaga de fapt foarte bine si ca volumul de fata, in ciuda subiectelor foarte diferite abordate, alcatuieste un intreg unitar si foarte bine inchegat. De altfel, asa cum vei vedea pe parcursul acestei carti, si cum, probabil stii si tu deja, cele mai ciudate combinatii dau nastere unora dintre cele mai savuroase preparate. Te provoc sa o "degusti"!
Scrie parerea ta
4 ore - Chef - Timothy Ferriss
Ai cumparat produsul 4 ore - Chef - Timothy Ferriss ?
Lasa o nota si parerea ta completand formularul alaturat.
4 ore - Chef: Cea mai simpla cale spre a gati ca un profesionist, a invata orice si a duce o viata buna / The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life de Timothy Ferriss este o carte despre invatare care foloseste ca metoda gatitul. Din acest motiv, volumul de fata nu se adreseaza doar pasionatilor de gatit, ci tuturor celor care vor sa invete cum sa invete mai usor orice sau aproape orice. Din cele peste 700 de pagini ale cartii vei invata sa dobandesti orice abilitate; sa mananci cu adevarat; sa slabesti; sa impresionezi prin prepararea unui fel de mancare special; sa iti gasesti mai usor un partener de dragoste, dar si sa te distrezi. Pentru ca... da, cartea este plina de anecdote cu talc pline de haz culese de prin bucatariile lumii. Asadar, daca vrei sa inveti cum sa inveti sau sa inveti sa gatesti, afla ca mai distractiv decat prin metoda "4 ore - chef"… nu se poate. Tim Ferriss se prezinta ca fiind in primul rand un experimentator, si abia apoi ca antreprenor, angel investor si autor de bestselleruri numarul unu in topul New York Times. Cartile scrise de el: 4 ore - saptamana de lucru, 4 ore - corpul si 4 ore - chef , s-au bucurat de un succes enorm, fiind traduse in peste 30 de limbi sau stationand ani de zile pe lista bestsellerurilor New York Times. Tribul mentorilor si Instrumentele titanilor sunt alte titluri de succes ale autorului aparute la Editura Act si Politon. Podcastul sau - intitulat The Tim Ferriss Show - i-a determinat pe multi jurnalisti sa il numeasca "un fel de Oprah al zonei audio" intrucat a fost descarcat de peste 200 de milioane de ori. Tim Ferriss este adesea citat de publicatii prestigioase precum: The New York Times, The Economist, TIME, Forbes sau Fortune, dar si de posturi TV americane bine-cunoscute precum: NBC, CBS, ABC, Fox sau CNN. Faima de care se bucura "Supermanul din Silicon Valley" - cum a fost denumit Tim Ferriss de revista Wired - este confirmata si de blogul sau: fourhourblog.com care are peste un milion de cititori lunar, dar si de contul sau de Twitter (@tferriss) care a fost selectat de website-ul Mashable drept unul dintre primele cinci conturi de antreprenori pe care trebuie sa le urmaresti. Daca te intrebi ce vrea sa spuna autorul cu acest titlu 4 ore - chef , ei bine, trebuie sa stii ca Tim Ferriss isi propune sa livreze prin intermediul acestui volum toate elementele de baza ale scolii gastronomice in patru ore. 4 ore - Chef este totodata o incursiune fascinanta in arta meta-invatarii, o arta care - daca vei ajunge sa o stapanesti - iti va deschide usile succesului in oricare din domeniile de activitate care te intereseaza. Continand sfaturi si trucuri de la maestri ai sahului, chefi renumiti, atleti profesionisti, somelieri si supermodele care se bucura de prestigiu in domeniile lor de activitate, "aceasta carte de bucate, care nu este pentru oameni care cumpara in mod obisnuit carti de bucate" este un ghid pentru a stapani arta gatitului si a te descurca mai bine in viata in general. "Meniul" acestei carti este alcatuit din cinci "feluri" dupa cum urmeaza: 1. Aperitivul: META (meta-invatare) Acest capitol reprezinta coloana vertebrala a cartii de fata si iti va prezenta cele mai eficiente metode de accelerare a invatarii. Exemplele referitoare la indivizi care au excelat in a invata sa practice un anumit sport, sa invete o limba straina, etc. sunt numeroase si reprezinta cea mai buna dovada ca oricine poate invata orice cu conditia sa isi doreasca suficient de mult acel lucru si sa gaseasca o metoda potrivita pentru el. Vom vedea astfel: - Prin ce metoda a invatat Tim Ferriss japoneza intr-un an, chineza mandarina in sase luni, germana in 3 luni si spaniola in 8 saptamani. - Ce inseamna acronimele DiSSS si CaFE - care rezuma impreuna reteta invatarii oricarei aptitudini; - Cum a invatat cel mai cunoscut hiperpoliglot din lume - cardinalul Giuseppe Mezzofanti - 39 de limbi; - Cum sa inveti orice limba straina folosind auditul in 12 propozitii si verbele auxiliare; - Cum sa inveti cel mai usor aromele si cateva combinatii bizare demne de incercat; - Cum sa gasesti in orice activitate pe care vrei sa o intreprinzi - doza minima eficienta (DME) - cele mai mici schimbari care iti aduc rezultatul dorit. Recomandarile primite aici referitoare la slabitul rapid, la castigarea de tesut slab, la invatarea limbilor straine sau la marketing sunt de milioane! - Cateva trucuri culinare simple si usor de pus in practica care te vor ajuta sa gatesti mai bine decat majoritatea oamenilor de pe planeta fara a face niciun efort considerabil. - Cele cinci reguli ale dietei sarace in carbohidrati; - 24 de abilitati pe care le poti dobandi in 48 de ore, precum: cum sa decojesti o banana ca o maimuta; cum sa citesti cu 300% mai repede, in 20 de minute; cum sa-ti imbunatatesti somnul in cinci pasi; cum sa te pregatesti cu succes pentru vorbitul in public; cum sa schiezi in powder; cum sa devii rapid mai convingator; cum sa concepi o afacere de milioane intr-un weekend; etc. - Cum sa comprimi sase luni de scoala culinara in 48 de ore; - Cateva recomandari de filme care vor fi cu siguranta pe placul pasionatilor de arta culinara; - Cum sa devii un mare maestru al memoriei deprinzand tehnici mnemonice cu ajutorul carora vei putea memora usor orice, de la siruri de numere la imagini, ingrediente, etc. 2. Felul I: DOM (domestic) Din aceasta parte a cartii vei invata elementele de baza ale gatitului. Aceasta este literalmente sectiunea 4 ore - Chef, in care vei invata sa gatesti bine, reducand substantial timpul de preparare. Potrivit autorului, aceasta este sectiunea din carte pe care este obligatoriu sa o citesti daca gatitul este pasiunea ta. De aici vei invata mai exact: - Cum sa masori ingredientele din ochi pentru a putea prepara feluri de mancare fara reteta; - Cate ceva despre ingredientele folosite in bucatarie in mod uzual (uleiuri, ghee, sare, lamai, piper, otet, fructe si legume pline de pesticide, respectiv curate, o lista cu ingrediente care pot face orice preparat mai gustos, etc) si proprietatile lor; - Cateva feluri de mancare delicioase si totodata usor de preparat; - Combinatii de arome; - Vinuri bune pe care sa le bei sau sa le folosesti in bucatarie (daca te induri bineinteles) si cateva bauturi sarace in carbohidrati; - Cum sa pregatesti carnea pentru a fi gatita sau cum sa prepari o cafea buna; - Cum sa gatesti fara prea mari batai de cap o cina pentru patru persoane; - Tehnici de gatit (fierbere inabusita, prajire, gatit la abur etc.) - Trucuri pe care sa le folosesti in bucatarie "furate" de la chefi renumiti; - Cum sa organizezi o petrecere si cum sa te comporti in calitate de gazda; - Unelte numai bune de gatit pe care sa le achizitionezi pentru a face gatitul mai usor si mai placut (cutite, termometru sonda Polder, ceaun olandez etc.) - Ierburi, mirodenii si fluenta aromelor; - Solutii impotriva fobiilor (cutite, ficat, ansoa, gusturi amare etc.) - Trucuri pentru a-ti impresiona prietenii (proteine neobisnuite precum anghile, ponturi pentru o prezentare profesionista etc.) 3. Felul II: SALBATIC (salbatic) In aceasta sectiune vei invata sa iti folosesti mainile si vei afla mai multe despre mancarurile urbane, fermentatie, vanatoare sau despre porumbei ca hrana. Cu alte cuvinte, in aceasta sectiune te vei conecta la prima mana cu ingredientele. Ferriss te va pregati astfel de vanatoare si de pescuit, prezentandu-ti o lista cu obiecte pe care ar trebui sa ti le achizitionezi in cazul in care te hotarasti sa iti procuri materia prima pentru gatit la prima mana. Tot aici vei gasi o lista cu sabii de colectie, dar si cateva tehnici de supravietuire in salbaticie sau in mediul urban, in caz de catrastrofa. In plus, vei putea citi despre: - Cum sa obtii apa potabila; - Cateva reality-show-uri din care poti invata si mai multe tehnici de supravietuire; - Cum ar trebui sa arate echipamentul complet al unui vanator (si cat costa); - Cum sa prepari burgeri deliciosi si clasica bagna cauda italiana; - Cateva bacterii bune si din ce alimente sa le consumi; - Plante bune de mancat vs. plante otravitoare; - Cum sa faci vin din papadie; - Cum sa consumi greieri, carabusi, viermi si alte insecte pentru a profita din plin de proprietatile lor nutritive; - Porumbeii de oras - buni sau nu pentru consumul uman? - Tehnici si trucuri utile pentru pescari; - Cum sa gatesti la foc deschis veverite, pesti, etc. - Cum sa prepari un Osso "Buko”? - Cum sa prepari homari, pastravi, scoici, alge si alte bunatati care cresc in apa. 4. Garnituri: SCI (om de stiinta) Aceasta sectiune este ca un fel de reintoarcere in copilarie pentru ca se refera la redescoperirea fanteziei si a uimirii. Cu alte cuvinte, sau dupa cum spune Tim Ferriss acest capitol este despre: SCI este sectiunea in care vom raspunde la intrebari precum "Cum ar fi daca?" si "De ce nu?" Cum sa faci inghetata in 30 de secunde? Cum sa intri in 26 de restaurante in 24 de ore? Cum sa mananci 15.000 de calorii in 20 de minute? E o intreaga nebunie, insa, dupa cum ii spunea lui Alice pisica din Cheshire: "Oh, nu ai ce sa faci. Aproape toata lumea e nebuna aici". Urmatoarele pagini vor functiona ca un smorgasbord din ziua aceea decadenta in care trisezi si cand sarac in carbohidrati devine plin de carbohidrati. In timp ce inveti despre stiinta alimentatiei (fara sa incerci cu adevarat), vei invata si trucuri de ultima generatie pentru a pierde din grasime. In aceasta parte a cartii vei gasi: - Ingrediente, intrebuintarea lor culinara si intrebuintarea lor in sport sau pentru sanatate. - Printre ingrediente se numara: acidul ascorbic, bromelaina, transglutaminaza, gelatina, guma xanthan, maltodextrina, caragenan, isomalt, l-cisteina, proteina pura din zer (WPI), lactat de calciu, lecitina din soia, acid maleic; - Cum sa minimizezi cresterea in greutate atunci cand consumi multi carbohidrati; - Cateva reactii chimice pe care le folosim frecvent in bucatarie - explicate pe intelesul tuturor, precum: sferificare, emulsionare, deshidratare, fermentare, pudre, transglutaminaza, oxidare, reactia Maillard, azot lichid. - Cum sa prepari cea mai buna pastrama din lume (reteta a la Neil Strauss), marinada perfecta sau unt de morcovi; - Cum sa stapanesti arta fursecurilor; - Cum sa prepari Turbacon Eroic - o reteta de 79.046 de calorii; - Care este secretul pentru a putea manca mult fara sa te ingrasi si vei asista la Maratonul Gastronomic NYC caruia Tim Ferriss i-a facut fata cu brio alaturi de bunul sau prieten JZ. 5. Dulciuri: PRO (profesionist) Aceasta sectiune este pentru cei mai buni dintre cei mai buni si este despre mai mult decat mancare, este despre arta. Bine ai sosit in lumea delicateselor, adica a acelor mancaruri pe care ne face cea mai mare placere sa le mancam. Din aceasta parte a cartii vei invata cum sa prepari: - Cartofi prajiti si neprajiti; - Pui fript; - Omleta frantuzeasca; - Friptura bavette in stil frantuzesc; - Creme brulee de conopida; - "Cafea" de papadie cu lapte de cocos; - Pui crocant cu susan si cocos; - Rata pekin invelita; - Salata inima de palmier; - Feijoada; - Stridii cu sos mignonette; - Inghetata de salvie; - Garnish regence (garnitura regency); Tot aici vei invata cum sa combini ingrediente rare sau cum sa cureti o limba de vita; vei descoperi un top 10 carti de bucate specifice gastronomiilor locale; mancaruri cu salvie & paprika; un top 10 al preparatelor care te lasa fara grai. Daca setea ta de noi idei de retete culinare nu a fost satisfacuta inca pe parcursul acestei carti, iti recomand sectiunea: Lumea ca o imbucatura: 193 de retete, 193 de tari, unde vei gasi exact atatea retete delicioase din exact atatea tari de pe tot cuprinsul globului, inclusiv din Romania. E imposibil sa nu gasesti aici macar o reteta pe care sa te apuci sa o prepari imediat… Informatiile despre unii dintre cei mai renumiti chefi ai planetei, ti se vor parea foarte interesante daca gastronomia este lumea ta, sau daca visezi sa faci parte din aceasta lume plina de arome si gusturi. Tot spre final, vei gasi o multime de informatii utile care te vor ajuta sa te pregatesti pentru o cariera de chef. Exercitiile practice vor include: sase feluri de hors d’oeuvres, deserturi, si, in final, marea provocare, sa pregatesti o cina pentru 8 persoane si 5 feluri de mancare. Sfaturile practice din aceasta sectiune referitoare la lucruri bine de stiut in viata te vor face sa intelegi de ce Tim Ferriss spune despre aceasta carte ca "nu este despre gatit. Este despre ceea ce inveti prin intermediul gatitului”, trimitandu-ne astfel cu gandul la adevarul unor vorbe rostite de Seneca cu mai bine de 2000 de ani in urma: „Cata vreme traiesti, continua sa inveti cum sa traiesti. Din 4 ore - chef vei invata cu siguranta o multime de lucruri foarte utile atat despre gatit, cat si despre supravietuire si mai ales despre invatare. Poate parea o combinatie destul de ciudata, atat timp cat nu ai apucat sa rasfoiesti cartea, dar vei vedea ca lucrurile se leaga de fapt foarte bine si ca volumul de fata, in ciuda subiectelor foarte diferite abordate, alcatuieste un intreg unitar si foarte bine inchegat. De altfel, asa cum vei vedea pe parcursul acestei carti, si cum, probabil stii si tu deja, cele mai ciudate combinatii dau nastere unora dintre cele mai savuroase preparate. Te provoc sa o "degusti"!
Acorda un calificativ