Imbinand gastronomia cu memorialistica, intr-un stil spumos si ludic, condimentat cu erudite excursuri etimologice, culturale si istorice, Vlad Macri ne dezvaluie culisele artei culinare, pe care o cerceteaza si o practica cu pasiune de-o viata intreaga. Literele alfabetului organizeaza o suita de istorii gastronomice savuroase, din perioada comunista sau din zilele noastre, si fiecare istorie se leaga de una sau mai multe retete din bucataria romaneasca si internationala, optimizate intr-un fel surprinzator. „Suntem programati cultural sa consideram bune doar asocierile stramosesti, dar orice combinatie este de incercat si mai toate sunt delicioase. Sa ne amintim de Rimbaud cu a sa idee de dereglare sistematica a simturilor. Haideti sa ne dereglam sistematic gusturile deprinse! De ce sa nu facem un bors de pasare cu marar si tarhon in locul leusteanului, pe care il putem toca si pisa impreuna cu niste usturoi, pentru a-l adauga peste o ceafa de porc la gratar? Sau de ce sa nu luam o legatura de hasmatuchi si, dupa ce il tocam, sa-l amestecam cu niste miere? Il lasam acolo, in miere, cam o luna, pana aroma ierbii patrunde dulceata albinelor. Apoi, la o salata de cartofi, luam o lingura din aceasta miere parfumata si o dizolvam in cinci linguri de otet incalzit. Cu un strop de ulei, este un sos extraordinar (la cartofii fierti, mai adaugati si un pic de mustar).“ — VLAD MACRI
Scrie parerea ta
Alfabetul bucatelor
Ai cumparat produsul Alfabetul bucatelor ?
Lasa o nota si parerea ta completand formularul alaturat.
Imbinand gastronomia cu memorialistica, intr-un stil spumos si ludic, condimentat cu erudite excursuri etimologice, culturale si istorice, Vlad Macri ne dezvaluie culisele artei culinare, pe care o cerceteaza si o practica cu pasiune de-o viata intreaga. Literele alfabetului organizeaza o suita de istorii gastronomice savuroase, din perioada comunista sau din zilele noastre, si fiecare istorie se leaga de una sau mai multe retete din bucataria romaneasca si internationala, optimizate intr-un fel surprinzator. „Suntem programati cultural sa consideram bune doar asocierile stramosesti, dar orice combinatie este de incercat si mai toate sunt delicioase. Sa ne amintim de Rimbaud cu a sa idee de dereglare sistematica a simturilor. Haideti sa ne dereglam sistematic gusturile deprinse! De ce sa nu facem un bors de pasare cu marar si tarhon in locul leusteanului, pe care il putem toca si pisa impreuna cu niste usturoi, pentru a-l adauga peste o ceafa de porc la gratar? Sau de ce sa nu luam o legatura de hasmatuchi si, dupa ce il tocam, sa-l amestecam cu niste miere? Il lasam acolo, in miere, cam o luna, pana aroma ierbii patrunde dulceata albinelor. Apoi, la o salata de cartofi, luam o lingura din aceasta miere parfumata si o dizolvam in cinci linguri de otet incalzit. Cu un strop de ulei, este un sos extraordinar (la cartofii fierti, mai adaugati si un pic de mustar).“ — VLAD MACRI
Acorda un calificativ